Do funkcjonalności planów urlopowych pracowników dodana została możliwość archiwizacji wybranego planu przez pracownika kadr.
Funkcjonalność powstała w odpowiedzi na przypadki, w których wygenerowany plan urlopowy pracownika staje się nieaktualny – np. w sytuacji przejścia pracownika na urlop macierzyński – i w danym okresie nie będzie on planował urlopu wypoczynkowego. Dotychczas brak możliwości usunięcia takiego planu powodował gromadzenie się nieaktualnych danych w zestawieniach.
Funkcjonalność dostępna jest w słowniku Definicje planów urlopowych, w szczególe Plany urlopowe pracowników. Aby zarchiwizować plan urlopowy pracownika, należy zaznaczyć wybraną pozycję na liście i użyć akcji Zarchiwizuj.

Rys. 1. Szczegół Plany urlopowe pracowników słownika Definicje planów urlopowych – nowa akcja Zarchiwizuj
Akcja dostępna jest dla planów urlopowych w statusach: W trakcie edycji, Przesłany do akceptacji, Wycofany do poprawy, Zaakceptowany.
Zarchiwizowanie planu powoduje ukrycie jego widoczności w portalu HR oraz zmianę jego statusu w systemie kadrowo-płacowym na Archiwalny. Dane dotyczące zarchiwizowanego planu nie są przy tym usuwane z systemu kadrowo-płacowego. Dostępne są w słowniku Plany urlopowe pracownika, otwieranym za pomocą przycisku Podgląd (w aplikacji dostępowej WPF) lub Podgląd na nowej zakładce (w aplikacji dostępowej HTML).
O zarchiwizowaniu planu informowany jest zarówno pracownik, którego plan został zarchiwizowany, jak i jego przełożony, znajdujący się na ścieżce akceptacji planu (nie dotyczy to planów w statusie W trakcie edycji, dla których nie została jeszcze wygenerowana ścieżka akceptacji). Osoby te otrzymają powiadomienie w portalu HR, a jeżeli mają skonfigurowane powiadomienia e-mail – również tą drogą.

Rys. 2. Przykład powiadomienia e-mail do pracownika o zarchiwizowaniu jego planu urlopowego
Konfiguracja
Funkcjonalność wymaga nadania uprawnień: NIE
Funkcjonalność wymaga skonfigurowania: NIE